Bildiğiniz gibi 18 Aralık “Dünya Arapça Günü” idi. Bu vesileyle derlenmiş 8 ilginç bilgiyi sizlerle paylaşıyoruz.
1.Arapça alfabesi esasında bir Alfabe değildir.
Arapçayı eşsiz kılan ve öğrenilmesini zorlaştıran hususlardan birisi budur. Arap alfabesi tam anlamıyla bir alfabe sistemine uymaz çünkü sadece sessiz harflerden meydana gelir. Harflerin nasıl okunacağını belirten harekeler mevcut olsa da öğrenim amacı dışında bu harekeler kullanılmaz.
2. Arapça Afro-Asyatik diller ailesine mensuptur ve bu ailenin en çok konuşulan dilidir.
Afro-Asyatik dil ailesi üç büyük dil ailesinden biridir. Orta Doğu ve Afrika’da oldukça yaygındır. 300’den fazla yaşayan dile ev sahipliği yapmaktadır ve 350 milyondan fazla kişi tarafından konuşulmaktadır. Arapça bu ailenin en çok konuşulan dilidir.
3. Maltaca Arapçanın soyundan gelmektedir.
Malta adasının ulusal dili olan Maltaca 11. yüzyılda Sicilya adasından gelen Araplardan oldukça esinlenmiştir. Sicilya – Arapça kökenli bir dil olarak kabul edilmektedir. Arapça dil bilgisi kurallarıyla inşa edilmiş ve pek çok Arapça kelime ihtiva etmesine rağmen Latince yazılan tek Arapça kökenli dildir. Günlük hayatta kullanılan sözcük ve yüklemlerin çoğu Arapça kökenlidir.
4. Arapça ve İbranice’nin pek çok ortak yönü vardır.
Arapça ve İbranice hem kökenleri hem de ortak kelimeleri itibariyle oldukça yakın dillerdir. Alfabe düzenleri ve çıkarılan sesler benzemektedir.
5. Arapçayı öğrenmek için ortalama 1.69 yıl gerekmektedir.
2014’de yapılan bir araştırmaya göre Arapça anadili İngilizce olanlar için öğrenilmesi en zor olan dillerden biridir. Tabi ki anadili Türkçe olanlar için öğrenilmesi daha kolay bir dildir Arapça. Arapça öğrenmek için ortalama 1.69 yıl = 88 hafta = 2200 saat ders almak gerekmektedir. Arapçanın tam aksine kolay öğrenilen dillerinden birisi için 24 haftalık bir eğitim yeterlidir.
6. Arapça diğer dillerden etkilenmiştir.
Arapça diğer dilleri etkilemesiyle meşhur olmasına rağmen kendisi de diğer dillerden bir hayli etkilenmiştir. Yüzyıllar boyunca Arapça Aramice, İbranice, Eski Yunanca gibi dillerden kelimeler ödünç almıştır. ‘Şehir’ manasına gelen Arapça ‘madina’ kelimesinin kökeni Aramice ve İbraniceye dayanmaktadır.
7. Arapça en azından 1500 yaşındadır.
Klasik Arapça 6. yüzyıldan beri bilinmektedir. İslam öncesinde de Arapçanın kullanıldığı kesindir. Bazı yazıtlar birinci yüzyıla kadar eskilere gider.
8. Arapça dünyada en çok konuşulan 5. dildir.
Arapça dünyada yaygın olarak konuşulan dillerden birisidir. Çince, İspanyolca, İngilizce ve Hintçe’nin ardından dünyanın en çok konuşulan 5. dilidir.
Kaynak: www.stepfeed.com